Home > Blog > Ventilatieroosters
luiken

Ventilatieroosters

  • 27/06/2022

Ventilatie, het sleutelwoord als je gaat bouwen of renoveren. Met de wetgeving rond energieprestatie en binnenklimaat wordt het energieverbruik van gebouwen zoveel mogelijk beperkt. Isolatie staat hierbij voorop. Nieuwe woningen zijn tegenwoordig zodanig goed luchtdicht afgewerkt dat verse lucht maar moeilijk toegang krijgt tot je woning. Een goed ventilatiesysteem is dan ook onmisbaar en verplicht.

Waarom is ventileren belangrijk?

Heel wat mensen verluchten regelmatig hun kamers door ramen of deuren even open te zetten. Maar, verluchten alleen is niet voldoende. Een goede ventilatie ververst continu de lucht in je huis.

Enerzijds zorgt een ventilatiesysteem voor schone lucht in je keuken, living of slaapkamer. Weg met de vervuilde lucht in deze ‘droge’ kamers die zou kunnen zorgen voor hoofdpijn, allergieën of andere klachten. Daarnaast voert een ventilatiesysteem in de vochtige ruimtes zoals je badkamer de vochtige lucht af. Zo vermijd je schimmels, CO-vergiftiging en onaangename geuren.

Aangezien in nieuwe woningen alle kieren en spleten zorgvuldig gedicht worden, is ventilatie enorm belangrijk om een gezond leefklimaat te creëren.

Nieuwe wetgeving rond ventilatie

Volgens de huidige ventilatienormen moet je bij elke bouw of renovatie aan bepaalde regels voldoen. Deze regels zijn vastgelegd in de zogenaamde EPB-regelgeving waarin gefocust wordt op de energieprestatie en het binnenklimaat van elk gebouw.

De minimale vereiste om je woning te ventileren bedraagt 3,6m³ lucht per uur per vierkante meter. Dat is de hoeveelheid lucht die een ventilatiesysteem moet toe- of afvoeren. Heb je vragen, dan kan je contact met ons opnemen. Onze medewerkers geven je advies op maat.

Wil je een renovatiepremie aanvragen of kies je voor een ventilatiesysteem C, dan ben je verplicht om ventilatieroosters te installeren. Bij een ventilatiesysteem C wordt via roosters verse lucht op een natuurlijke wijze in de kamer bezorgd. De ‘vuile’ binnenlucht wordt op zijn beurt mechanisch afgevoerd. In dat geval moet je ventilatieroosters plaatsen op de ramen van droge ruimten zoals je slaapkamer, living of bureau.

Ventilatieroosters bij Timmerman

Bij Timmerman zijn we installateur van de ventilatieroosters van Renson. De Invisivent-ventilatieroosters regelen op een onopvallende manier automatisch de luchtstroom. Alleen aan de buitenkant van je ramen en deuren is een ventilatiesleuf zichtbaar. De koude lucht wordt langs het plafond geleid waardoor je geen onaangename tocht voelt.

In 2019 werd de Invisivent bovendien verder geoptimaliseerd. Op energetisch, akoestisch en thermisch vlak werden de ventilatieroosters volledig op punt gezet. Afhankelijk van het gebruikte systeem zijn twee verschillende reeksen beschikbaar: Air en Comfort. Alle informatie vind je terug op onze website. Beide reeksen bestaan in verschillende bouwdieptes waardoor we deze kunnen implementeren op elk raam.

Onderhoud van je ventilatiesysteem

Hoewel het onderhoud van je ventilatiesysteem niet verplicht is, raden we wel aan om jaarlijks of tweejaarlijks je ventilatoren te laten controleren door de installateur. Het komt je binnenlucht ten goede en een gezonde leefomgeving is tenslotte waar het bij ventilatie allemaal om draait.

Heb je nog vragen over hoe je je woning optimaal ventileert of wens je meer informatie? Neem contact op via onze website en wij helpen je graag verder.