Home > Blog > Renoveren en verbouwen: kies ik voor dubbele of driedubbele beglazing?
luiken

Renoveren en verbouwen: kies ik voor dubbele of driedubbele beglazing?

  • 28/03/2022

pvc in gebroken wit

 

Wist u dat de ramen van uw huis de slechtste punten scoren als het gaat over warmte-isolatie? In een slecht geïsoleerde woning gaat maar liefst 40% van de warmte verloren via de ramen. De juiste beglazing kiezen is dan ook enorm belangrijk.

Wie energieneutraal wil bouwen, moet aandacht besteden aan een betere isolatie van ramen en deuren. Welke beglazing geschikt is voor uw woning, hangt af van verschillende factoren. Bij vele mensen rijst daarom de vraag of er nu best dubbele of driedubbele beglazing wordt gebruikt.

 

 

 

Welke beglazing isoleert het best?

Glas is eigenlijk geen goede isolator. Daarom zijn de spouw en de coating van belang om zo weinig mogelijk temperatuur te verliezen.

De spouw of de ruimte tussen de glasbladen is in grote mate verantwoordelijk voor de isolatie. Bij de klassieke dubbele beglazing wordt de spouw gevuld met droge lucht. Bij superisolerend en drievoudig glas maken we gebruik van het edelgas argon dat nog beter isoleert.

Daarnaast wordt bij superisolerende en drievoudige beglazing aan de binnenkant een coating aangebracht. Het dunne laagje metaal reflecteert de warmte van uw woning waardoor de warmte tijdens de zomermaanden buiten blijft en in de winter net binnen wordt gehouden. In vergelijking met dubbel glas levert dit een verbeterde thermische isolatie van maar liefst 60% op.

Enkele beglazing wordt niet meer geplaatst en ook de dubbele beglazing wordt steeds vaker vervangen door superisolerende of hoogrendementsbeglazing met een isolatiewaarde van 1.0W/m2K. Door de gaslaag en de coating is het isolatievermogen twee tot drie keer groter. Een driedubbele beglazing isoleert op een nog hoger niveau, maar brengt ook een duurder kostenplaatje met zich mee.

Is driedubbel glas de meerprijs waard?

Dubbele en superisolerende beglazing hebben ongeveer dezelfde prijs. Heeft u nog de klassieke dubbele beglazing? Zonde. Superisolerend glas zorgt voor een hoger wooncomfort en is een betere keuze voor uw energiefactuur.

Driedubbele beglazing kost iets meer. De reden? Het glas is dikker en zwaarder waardoor ook de raamkozijnen breder en steviger moeten zijn. Daarbovenop betaalt u meestal een hogere prijs voor de montage. Er is meer mankracht nodig en in sommige gevallen is zelfs een kraan nodig voor de plaatsing.

Ondanks de meerprijs kan drievoudige beglazing een zinvolle investering zijn die zichzelf terugverdient. U heeft minder last van omgevingsgeluid, de koudestraling is zo goed als afwezig en het allerbelangrijkste: driedubbel glas biedt de beste isolatie waardoor u uw energiekosten nog meer kan verlagen. Hier bedraagt de Ug-isolatiewaarde meestal 0.6 W/m2K

Kies ik best dubbele of driedubbele beglazing?

Welke beglazing u kiest, hangt af van uw situatie. U moet rekening houden met uw bouwproject. Gaat u voor een passiefbouw, dan kan driedubbel glas niet ontbreken. Bij renovatie is dat echter niet altijd een logische keuze. Hierbij kan u soms meer kosten besparen door te focussen op de isolatie van het dak en de muren. Bent u dit reeds van plan, dan is het bijkomend plaatsen van driedubbel glas zeker een verstandige optie.

Voor u een beslissing maakt, overlegt u best eerst met een specialist. Bij Timmerman geven we advies op maat. Afhankelijk van uw situatie bekijken we welke beglazing aangewezen is. Maak gerust een afspraak via de website. We helpen u graag verder.