Van welke premies geniet jij?

 

Je woning renoveren, het is een grote stap waar veel belangrijke beslissingen bij komen kijken. Vaak hangt er natuurlijk ook een kostenplaatje aan vast. Daarbij komen de verschillende premies en voordelen van de Vlaamse Overheid ongetwijfeld van pas. Met die premies wordt renoveren sowieso veel budgetvriendelijker. Wij zetten ze in deze blog allemaal even voor jou op een rijtje.

Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa is vanaf 2021 de nieuwe BEN-norm verplicht voor nieuwbouwwoningen.
Een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal) is zo goed geïsoleerd dat ze bijna geen energie gebruikt voor verwarming en koeling.
Dit betekent een E-peil van 30 en een S-peil van 31. Hierbij moet een minimaal aandeel voor verwarming, … uit groene energiebronnen komen. Is dit niet het geval dan moet er voldaan worden aan een 10 % strenger E-peil.
De eisen die gesteld worden aan buitenschrijnwerk, blijven ongewijzigd zijnde een gemiddelde Uw-waarde van 1,5 W/m².K.
Voor een energetische renovatie zakt het E-peil naar 60.

Voor renovatieprojecten verandert er heel wat :
EPC-regelpremie : dit is premie die verkrijgbaar is op een energetische renovatie (aan te vragen bij Fluvius). Indien een woning met een EPC-label E of F binnen de 5 jaar gerenoveerd wordt en dan minstens EPC-label behaald wordt, dan kan een premie van 2.700 Euro verkregen worden.
Renteloos lenen tot 60.000 Euro : afhankelijk van het energielabel dat behaald zal worden voor en na een grondige renovatie
6 % voor sloop en heropbouw : er is een federaal regeerakkoord dat het BTW-tarief van 6 % uitgebreid wordt naar heel België
de basispremie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing (max. Ug-waarde <= 1,0 W/m².K) in zowel woon-als niet-woongebouwen, wordt verdubbeld, zijnde 16 Euro/m² (of 24 Euro/m² voor klanten met uitsluitend nachttarief of sociale tarieven).
Let wel : beglazing voor veranda’s komt niet in aanmerking !

Bronnen & meer info : Livios, Confederatie Bouw, energiesparen.be

 

Advies nodig? Ons team staat voor u klaar!

Onze medewerkers staan dag in dag uit ten dienste van onze klanten en de klanten van onze klanten. Hebt u vragen over ramen, deuren, rolluiken of poorten? Neem gerust contact op.

Groepsfoto personeel Timmerman specialisten in ramen en deuren