Van welke premies geniet jij?

 

Je woning renoveren, het is een grote stap waar veel belangrijke beslissingen bij komen kijken. Vaak hangt er natuurlijk ook een kostenplaatje aan vast. Daarbij komen de verschillende premies en voordelen van de Vlaamse Overheid ongetwijfeld van pas. Met die premies wordt renoveren sowieso veel budgetvriendelijker. Wij zetten ze in deze blog allemaal even voor jou op een rijtje.

 

De Vlaamse renovatiepremie

 

Je hebt recht op deze premie als je woning ouder is dan 30 jaar en als de woning je hoofdverblijfplaats is. De Vlaamse renovatiepremie kun je ook aanvragen voor buitenschrijnwerk op voorwaarde dat je het geheel van je buitenschrijnwerk vervangt en niet enkel het glas. Je komt in aanmerking voor de premie wanneer het glas dat je vervangt hoogrendementsbeglazing is met een Ug-waarde van maximaal 1,0 W/m²K.

 

Om deze premie aan te vragen gelden ook specifieke ventilatievoorwaarden. Zo moet verse lucht in droge lokalen komen via ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. Hoeveel van je kosten kun je dan terugvorderen? De renovatiepremie bedraagt 20 à 30% van alle goedgekeurde facturen. Die mogen bij de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn en moeten samen minimum € 2.500 bedragen.

 

Extra premie voor beglazing

 

Vervang je je huidige beglazing door hoogrendementsglas met een Ug-waarde van maximaal 1.0 W/m²K? Laat je deze ingreep uitvoeren door een aannemer? Dan heb je recht op een voordeel tot € 8/m².

 

renovatiepremies glas

 

Totaalrenovatiebonus van je netbeheerder

 

Is je woning voor 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet? Dan maak je kans op de totaalrenovatiebonus als je minstens drie van de volgende energiebesparende ingrepen uitvoert: dak-, gevel- of vloerisolatie, ramen vervangen of een warmtepomp, zonneboiler of ventilatiesysteem plaatsen. Die ingrepen moeten allemaal uitgevoerd zijn binnen een periode van vijf jaar. Bij drie ingrepen krijg je tot € 1.250 terug en dat bedrag loopt stelselmatig op tot € 4.750 bij alle zeven ingrepen.

 

Btw-voordeel

 

Als je woning ouder is dan 10 jaar en je wil ze renoveren, kun je dat laten doen aan een verlaagd btw-tarief van 6%. De woning mag wel uitsluitend als privéwoning gebruikt worden en de facturatie moet rechtstreeks aan de eindgebruiker gebeuren (eigenaar of huurder). Het btw-voordeel geldt niet als je je woning sloopt en opnieuw opbouwt.

 

Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

 

Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) vervang je al je technische installaties én isoleer je je woning voor minstens 75%. Daarnaast moet je voor deze renovatie samenwerken met een architect en moet er een bouwaanvraag of stedenbouwkundige mededeling ingediend zijn.

 

Het voordeel dat je bij een IER ontvangt is een vermindering van je roerende voorheffing gedurende vijf jaar. Haal je een energiepeil van maximum E90? Dan is er 50% vermindering. Is je energiepeil lager dan E60? Dan krijg je gedurende vijf jaar 100% vermindering.

 

Timmerman is de ideale partner voor jouw renovatieproject. Maak snel een afspraak voor een bezoek aan onze Timmerman Space en dan helpen we je met veel plezier verder.

 

renovatiepremies glas

Advies nodig? Ons team staat voor u klaar!

Onze medewerkers staan dag in dag uit ten dienste van onze klanten en de klanten van onze klanten. Hebt u vragen over ramen, deuren, rolluiken of poorten? Neem gerust contact op.

Groepsfoto personeel Timmerman specialisten in ramen en deuren