Home > Blog > Wat is BENOveren en welke rol spelen mijn ramen hierin?
luiken

Wat is BENOveren en welke rol spelen mijn ramen hierin?

  • 9/03/2018

Voor de renovatie van een woning is het belangrijk om te kiezen voor aanpassingen die een positieve invloed zullen hebben op lange termijn. Er komt bij renovatie veel kijken: gebruiksvriendelijkheid, comfort, energieprestaties, regelgevingen en bovendien wil het oog ook wel wat. In dit artikel gaan wij wat dieper in op beter renoveren of BENOveren.

Wat houdt BENOveren juist in?

Een groot aantal huizen in België zijn gebouwd toen er nog niet veel geïsoleerd werd. De energieprestaties van deze woningen kunnen tegenwoordig sterk verbeterd worden en daarvoor heeft de Vlaamse overheid een Renovatiepact afgesloten. Dit pact heeft als doelstelling om elk huis of appartement tegen 2050 even energiezuinig te krijgen als hedendaagse energiezuinige nieuwbouwwoningen. Om dit doel te behalen moet er beter en grondiger gerenoveerd worden: BENOveren.

Wat zijn de voordelen van BENOveren?

BENOveren heeft op lange termijn veel voordelen. Zo geniet je dankzij een lager energieverbruik van een lagere energiefactuur. Daarnaast kies je ook voor een meer comfortabele en stabiele woontemperatuur, een betere ventilatie, een esthetisch eindresultaat en een financiële meerwaarde voor je woning. Bovendien kan je langer in je woning blijven wonen, je helpt het milieu dankzij een lagere CO2-uitstoot en je hebt minder onderhoudskosten doorheen de jaren. En vergeet tenslotte de ondersteunende maatregelen van de overheid niet: door te BENOveren kan je in aanmerking komen voor renovatiepremies, premies van je netbeheerder en energieleningen!

Plan uittekenen om het huis te BENOveren

Hoe BENOveer ik mijn buitenschrijnwerk?

BENOveer je beglazing

De U-waarde (Ug) van je glas geeft de thermische isolatie weer: hoe kleiner de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert. Deze waarde wordt beïnvloed door drie factoren: het aantal glasbladen, de aanwezigheid van coatings op je glas en de soort spouwvulling tussen die glasbladen. Glas met een edelgas tussen de spouwvulling isoleert namelijk beter dan glas met lucht. Ook de g-waarde houd je best in gedachten wanneer je het glas van je ramen kiest. De g-waarde geeft de zontoetreding weer: hoe hoger deze waarde, hoe meer zonnestralen het glas doorlaat. Zo blijft je woning op een aangename temperatuur dankzij de warmte van de zon.

Tip!

Let goed op bij glas met een hoge zontoetredingsfactor aan de gevels die naar het zuiden zijn gericht. Daar kan de rechtstreekse zon voor oververhitting zorgen. Dit kan verholpen worden met aangepaste zonwering.

BENOveer je raamprofielen

Het warmteverlies van raamprofielen worden uitgedrukt met de Uf-waarde. Je raamprofielen hebben namelijk ook invloed op de energie-efficiëntie van je woning. Voor het BENOveren van je woning kan je kiezen voor een profiel met vijf kamers: deze hebben een lagere Uf-waarde en isoleren dus beter dan profielen met slechts twee kamers. Het aantal kamers van je profielen moeten een goede verhouding voorzien tussen de stevigheid en de isolatie van je raam.

Bij luchtdichte profielen kan er geen koude lucht meer binnen langs de ramen, maar om die reden is het belangrijk om na te denken over de ventilatie van je woning. Hiervoor kan je gebruikmaken van ventilatieroosters die samen met je ramen geplaatst worden.

BENOveer je buitendeuren

Buitendeuren moeten aan alle kanten luchtdicht geplaatst worden. Met een valdorpel aan de onderkant van de deur vermijd je dat er tocht binnenglipt onder je deur. Dit mechanisme bestaat uit een onzichtbare tochtafsluiter die automatisch naar beneden gaat als de deur gesloten wordt.

Ook een Duitse dorpel kan hier soelaas bieden. Deze doorlopende dorpel zorgt ervoor dat je deur onderaan ook perfect wind- en waterdicht aansluit en is verkrijgbaar voor zowel pvc en aluminium deuren. Bovendien is de isolatie van deurpanelen de laatste jaren sterk verbeterd. De hoeveelheid warmte die door een wand wordt doorgelaten wordt uitgedrukt door de U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt uitgedrukt. Bij BENoveren wordt er bij deuren gemiddeld gestreefd naar een maximum U-waarde van 2.0 W/m2.K. Bij Timmerman plaatsen wij panelen met een dikte van 37 mm en een isolatiewaarde U van 1,1 W/m².K. Bij vleugeloverdekkende panelen kan de isolatie oplopen tot 67 mm dikte.