Home > Blog > Hoe zorg ik voor de goede inbraakbeveiliging van mijn woning?
luiken

Hoe zorg ik voor de goede inbraakbeveiliging van mijn woning?

  • 23/03/2018

Je woning is je eigen plek: je komt er tot rust na een lange dag werken, leeft er samen met je geliefden en bewaart er je bezittingen. Daarom is het belangrijk om buitenschrijnwerk te voorzien van de nodige inbraakbeveiliging. Hieronder lijsten wij daarvoor enkele mogelijkheden voor je op.

sleutels

De profielen van je ramen en deuren

De inbraakbeveiliging van je buitenschrijnwerk begint bij de stevigheid van je profielen: kies voor degelijke profielen met een goede wanddikte. Bovendien is het belangrijk dat je ramen en deuren stevig bevestigd zijn aan de ruwbouw van je woning. De goede plaatsing van buitenschrijnwerk is van groot belang voor de veiligheid van je huis.

Beveilig je voordeur

Dievenklauw

Dievenklauwen bestaan uit een zeer eenvoudig maar effectief systeem dat ervoor zorgt dat dieven je deur niet uit het kozijn kunnen halen door het eenvoudig losmaken van de scharnieren. Dit systeem bestaan uit een metalen pen (de stift) aan de ene kant en een gaatje (de bus) aan de andere kant. Dievenklauwen zijn vooral aan te raden bij ramen en deuren die naar buiten geopend worden. Je kan in dit geval ook kiezen voor veiligheidsscharnieren: deze hebben een ingebouwde dievenklauw.

 

deur met dievenklauw

 

Meerpuntsslot

Met een meerpuntsslot zorg je ervoor dat je deur op meer dan één punt gesloten kan worden. Kies minimum voor een driepuntsslot met een haak boven en onder.

 

Cilinderslot

Met een veiligheidscilinder zorg je voor een verhoogde inbraakveiligheid. Dit type cilinder is daarnaast ook voorzien van invoegingen van verhard metaal om het geheel te beschermen tegen uitboren. Sleutels kunnen nooit gekopieerd worden zonder het voorleggen van een eigendomscertificaat. Veiligheidscilinders zijn bovendien ‘tweeloop’: wanneer de sleutel er vanbinnen op zit kun je nog steeds van buitenaf naar binnen met je sleutel.

cilindersloten die beveiligen tegen inbraak

Veiligheidsrozet

Een veiligheidsrozet beschermt de cilinder zodat hij niet afgebroken kan worden. Het beslag wordt langs de binnenkant vastgemaakt zonder zichtbare schroeven aan de buitenkant zodat inbrekers het beslag niet kunnen verwijderen. Bij aluminium deuren kan de cilinder volledig vlak ingewerkt worden.

 

Beveilig je ramen

Scharnierbeveiliging

Zorg dat je ramen minstens per vleugel (opengaand deel) voorzien zijn van twee paddenstoelnokken met veiligheidsnokken. Deze nokken maken het onmogelijk om het opengaande gedeelte van het raam uit te lichten.

 

Afsluitbare klink

Zorg voor ramen met een afsluitbare klink om de bestaande sluitingspositie van het raam te kunnen blokkeren. Dit soort klink bevat een cilinder met een sleutel die zelfs bij een stukgeslagen raam voorkomt dat het raam geopend kan worden. De combinatie van een veiligheidsbeslag en raamkruk met cilinder zorgt voor een veilig raam.

Schuifraam met afsluitbare klink voor inbraakbeveliging

Veiligheidsbeglazing

Met minimum twee speciale folies tussen de twee glasbladen garandeert veiligheidsbeglazing een betere veiligheid voor je ramen. Wanneer het glas breekt blijven de scherven aan de folie plakken.

 

Veiligheidsbaar

Een veiligheidsbaar dient voor extra beveiliging van je schuiframen. Deze balk wordt in de rail geplaatst en blokkeert het schuifraam in gesloten positie.

 

(Voorzet)rolluik

Rolluiken werken niet enkel inbraakvertragend maar geven ook een gevoel van privacy, maken het mogelijk om lichtinval te beheersen en zijn energiezuinig.

 

Tip!

De weerstandsklasse tegen inbraakbeveiliging wordt uitgedrukt in de RC-benaming (Resistance Class) en met het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw).