Home > Blog > Energie-efficiënte ramen en deuren: gunstig voor je portemonnee én voor de natuur
luiken

Energie-efficiënte ramen en deuren: gunstig voor je portemonnee én voor de natuur

  • 2/05/2022

We moeten je niet vertellen dat de energieprijzen de pan uit rijzen. Het onderwerp komt wekelijks ter sprake in het nieuws en verorbert bij veel gezinnen een groot deel van hun budget. Vooral gezinnen die leven in een slecht geïsoleerde woning worden hard getroffen. Een manier om op lange termijn te besparen op energie is kiezen voor energie-efficiënte ramen en deuren.

De voordelen van energie-efficiënte ramen en deuren

Een goed geïsoleerde woning laat de warmte van binnenshuis nauwelijks naar buiten wegglippen. Dat is echter geen makkelijke opgave. Warmteverlies verloopt namelijk via verschillende plaatsen in huis: de (buiten)muren, het dak, de vloer, de ramen en deuren.

Ramen en deuren die niet optimaal geïsoleerd zijn, kunnen voor wel 15% warmteverlies zorgen. Dat heeft uiteraard een serieuze impact op je energiefactuur. Zeker wanneer je weet dat de maandelijkse verwarmingskost op een jaar tijd is gestegen van 94 euro naar 313 euro, zo blijkt uit berekeningen van Confederatie Bouw.

 

Isoleren kan die hoge energiefacturen de kop indrukken. De investering brengt op lange termijn een enorm financieel voordeel met zich mee, aangezien de nood aan verwarming bij een geïsoleerde woning veel lager ligt. Een bijkomend voordeel is dat de temperaturen binnenshuis veel comfortabeler zijn.

Het kostenplaatje op korte termijn

Het plaatsen van energie-efficiënte ramen en deuren vraagt op korte termijn een besteding. Voor hoogrendementsglas moet je namelijk rekenen op gemiddeld 80 euro/m², exclusief de plaatsing. Om die kost te drukken, bestaat er echter een premie die in 2021 zelfs verdubbeld is.

De premie voor hoogrendementsglas komt neer op 16 euro/m² en kan je aanvragen bij Fluvius. Voorwaarde is wel dat de woning zich in het Vlaamse gewest bevindt en op het elektriciteitsnet werd aangesloten vóór 1 januari 2006. Binnen de zes maanden na je aanvraag wordt de premie uitbetaald.

 

Hoeveel je bespaart op lange termijn

Hoeveel je bespaart hangt grotendeels af van de manier waarop je verwarmt. Gezinnen die verwarmen op elektriciteit halen er het meeste voordeel uit, gevolgd door mazout en gas.

Stel, je vervangt je ramen met enkele beglazing door hoogrendementsglas. Bij verwarming op elektriciteit bespaar je dan jaarlijks zo’n 1.503 euro. Verwarming via mazout wint jaarlijks ongeveer 549 euro en op gas bespaar je jaarlijks 441 euro.

Wat energie-efficiëntie betekent voor de natuur

Energie-efficiënte ramen en deuren hebben niet alleen een positieve invloed op je energiefactuur, maar ook op het milieu.

Uit studies blijkt dat het wereldwijde warmteverlies via ramen jaarlijks zorgt voor 1 gigaton CO²-uitstoot. Dat is bijna evenveel als de totale uitstoot van de luchtvaartsector.

Indien alle woningen tegen 2050 van energie-efficiënte ramen en deuren worden voorzien, kan de CO²-uitstoot met zo’n 37% verminderen. Zo kunnen we dus zelf meehelpen aan de Europese klimaatdoelstellingen.

Duurzaamheid bij Timmerman

Niet enkel onze producten zijn duurzaam, ook de verwerking ervan gebeurt op een milieuvriendelijke manier. Zo werken we samen met leveranciers die steevast verantwoording nemen.

Verder beschikken we over een eigen recyclagepark. Op die manier doen we uitgebreid aan materiaalscheiding zodat de grondstoffen makkelijk gesorteerd en gerecycleerd kunnen worden.