Home > Blog > De juiste wanddikte voor je nieuwe ramen
luiken

De juiste wanddikte voor je nieuwe ramen

  • 13/04/2022

De vooroordelen dat PVC niet stevig zou zijn en weinig uitstraling heeft, zijn gelukkig verleden tijd. Over de jaren heen is de kwaliteit van de kunststof er stukken op verbeterd en zijn er verschillende afwerkingen mogelijk geworden. Natuurlijk blijven de voornaamste redenen om voor PVC te kiezen de hoge isolatiewaarde en de interessante prijs. Om je woning optimaal te isoleren is een kwalitatief raamprofiel aan de orde. We sommen de belangrijkste zaken even op.

 

De ideale wanddikte

Vooraleer je nieuwe ramen aanschaft is het belangrijk om naar de doorsnede van het raamprofiel te kijken. Daarbij is de wanddikte een belangrijk punt van aandacht.
Mede door de steeds groter wordende glasvolumes en de toepassing van gelaagde- en driedubbele beglazing moeten de hoogste eisen gesteld worden aan kunststof buitenschrijnwerk.
Het toepassen van profielen met een degelijke wanddikte (min. 3 mm) garandeert meer stabiliteit, functionaliteit en een langere levensduur.

Het juiste aantal kamers

De isolatiewaarde van je raamprofiel hangt samen met het aantal kamers. Lucht is een isolator, waardoor je profiel beter isoleert wanneer de lucht verdeeld is. Ook krijg je veel minder last van condensatie wanneer er voldoende kamers in het profiel zitten.
Handig om weten is dat de isolatiewaarde van raamprofielen wordt uitgedrukt in Uf-waarde. Hoe lager de Uf-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat via het raam. Hoe meer kamers, hoe lager die waarde dus ligt.
Maar hoeveel kamers zijn er dan precies nodig? Bij PVC ramen kies je best voor een profiel met minstens zeven kamers. Op die manier kunnen koude en warme lucht niet zomaar door de profielen in elkaar overlopen.

Hoe dan ook scoort PVC op dit vlak vaak beter dan hout of aluminium.

Versterking in de kern van het raamprofiel

Zowel in de raamprofielen van het vast kader als de opendraaiende vleugels is het aangeraden een versteviging in de kern te voorzien. Een stalen u-profiel of o-profiel zorgt ervoor dat de kaders meer stabiliteit hebben en verhoogt de inbraakveiligheid drastisch.

 

 

 

Kwalitatieve dichtingen

Dichtingen komen op verschillende plaatsen in het raamprofiel voor en hebben meerdere belangrijke functies. Ze dienen onder om de kamers goed van elkaar af te sluiten en zorgen ervoor dat de ramen volledig lucht- en waterdicht zijn in gesloten toestand. Ook houden ze zowel stof als vuil tegen, en zorgen ze voor thermische en akoestische isolatie.
Soms krijg je de keuze tussen twee of drie dichtingen. Voor de meest optimale isolatie ga je beter voor een raamprofiel met drie dichtingen – meestal in het midden van het profiel. In dat geval sluit het raam strakker aan waardoor er minder warmte kan ontsnappen.
Je kan van kwalitatieve dichtingen spreken wanneer ze UV-bestendig en uit EPDM gemaakt zijn.

Heb je vragen over nieuwe ramen en deuren? Contacteer ons via ons contactformulier of maak een afspraak om langs te komen in de toonzaal in Maldegem.