Home > Blog > Hoe los je condensatie op de binnenkant van je ramen op?
luiken

Hoe los je condensatie op de binnenkant van je ramen op?

  • 25/11/2021

Het juiste binnenklimaat

Wees gerust, condens op dubbele beglazing aan de binnenkant van je woning heeft niks met de kwaliteit van je glas te maken. Condens aan de binnenkant van je woning komt eerder doordat de luchtvochtigheid te hoog is. Lucht bevat immers waterdamp die in ideale omstandigheden geen condensatie veroorzaakt. Als er echter meer waterdamp per m3 lucht zit dan het ideale maximum, zal het te veel aan waterdamp condenseren op een oppervlak met een lagere temperatuur dan de kamertemperatuur.

Waarom neemt condensatie toe?

Vanwaar komt die hoge luchtvochtigheid dan precies? De laatste jaren zijn bouwnormen steeds strenger geworden. Door energiebesparingsmaatregelen zoals dampremmende isolatiematerialen en dampdichte muren wordt goede ventilatie moeilijker. Die maatregelen in combinatie met minder verwarming zorgt voor koudere glasbladen waar je dus sneller condensatie op ziet.

Wat zijn de oplossingen?

Om condens aan de binnenkant van je ramen op te lossen, zijn er drie oplossingen. De eerste is meer ventileren. Mensen produceren veel vocht en dat moeten we nu eenmaal kwijtraken. Aangezien buitenlucht minder waterdamp bevat dan binnenlucht is ventileren dus een ideale oplossing om condensatie te verminderen. Een tweede oplossing is meer verwarmen. Dan neemt de temperatuur van het glas immers toe en verklein je de kans op condensatie.

Ten slotte kan je ook kiezen voor glas met een lage U-waarde. De lage U-waarde zorgt er immers voor dat je glas energiebesparender is en dat het binnenblad ook warmer is, waardoor er ook geen condensatie optreedt.

Wil je graag meer te weten komen over U-waarden? In deze blog over U-waarden leggen we je alles glashelder uit.
Heb je nog vragen of wil je graag meer info over andere producten? Contacteer ons en we helpen je graag verder.